Posni sitni kolači od jedne smese sa prhkim testom

Potrebni sastojci za testo:

  • 700g do 750g brašna,
  • 320g posnog margarina,
  • 120g šećera u prahu,
  • 2 vanil šećera,+100ml limunovog ili narandžinog soka i
  • 60ml tople vode.

Dodatno treba:

  • 50g posne bele čokolade,
  • 120g posne crne čokolade,
  • 3 kašike posnog eurokrema i
  • tokom pravljkenja dodavaćemo mak, pekmez, badem, lešnik, nes kafu, rum i narendanu koru od narandže.

Priprema:

Margarin sobne temperature penasto izmiksajte sa šećerom i vanil šećerom. Dodajte limunov sok i vodu i na kraju postepeno brašno, dok ne zamesite fino glatko testo koje se ne lepi. U koliko vam se testo lepi dodajte brašno po potrebi. Testo podelite na 6 jednakih delova. U dva dela dodajte po 2 kašike maka i ponovno premesite. Zavijte u prozirnu foliju i stavite u frižider. U treći deo testa dodajte rendanu koru od narandže i kašiko ruma. Opet premesite i uvijte u prozirnu foliju pa odložite u frižider. U četvrti deo testa dodajte dve kašike mlevenog badema premesite, umotajte i ostavite u frižider. U peri deo dodajte dve kašike mlevenih prženih lešnika, premesite, umotajte i ostavite u frižider. U šesti deo ubacite dve kašike nes kafe, premesite, umotajte i ostavite u frižider. Ovako spakovana testa ostavite u frižideru 1 sat vremena da se stegnu.

Cvetići sa bademima

Testo sa bademima razvijte oklagijom i željenim kalupom isecajte oblike pa ih ređejte u tepsiju obloženom papirom za pečenje. Pecite na 170c oko 8 minuta. Ohlađene cvetiće umočite u otopljenu crnu čokoladu i ukrasite po želji.

Potkovice sa makom

Osnovnu smesu sa makom kidajte na manje loptice pa oblikujte potkovice. Pecite na istoj temperaturi. Kada se ohlade krajeve umočite u otopljenu čokoladu.

Vanilice sa makom

Razvaljajte osnovnu smesu sa makom i okruglim kalupom vadite krugove. Pecite na istoj temperaturi. Kada se ohlade spajajte ih sa pekmezom od kajsije, umočite u belu čokoladu i pospite makom.

Pravougle vanilice

Testo u koju ste narendali koru od narandže razvijte na debljinu od 1cm i željenim kalupom vadite oblike. U koliko želite gornju koru možete izrezati sa malim kalupom. Ohlađene vanilice punite sa posnim eurokremom ili pekmezom.

Cvetići sa lešnicima

Testo u koju ste ubacili lešnik razvijte na debljinu od 1cm i željenim kalupom vadite oblike. U koliko želite gornju koru možete izrezati sa malim kalupom. Ohlađene vanilice punite sa posnim eurokremom ili pekmezom.

Zvezdice sa nes kafom

Testo u koju ste ubacili nes kafu razvijte na debljinu od 1cm i željenim kalupom vadite oblike. U koliko želite gornju koru možete izrezati sa malim kalupom. Ohlađene vanilice punite sa posnim eurokremom ili pekmezom.

Pogledajte i slične recepte

7 vrsta posnih kuglica od jedene smese

10 VRSTA SITNIH POSNIH KOLAČA OD JEDNE SMESE

Leave a Reply