10 VRSTA SITNIH POSNIH KOLAČA OD JEDNE SMESE

Dobro došli na blog just.sweet.sladjano.Pred vama su 10 vrsta posnih sitnih kolačića od jedne smese.

 • Rumba bajaderice
 • Lešnik gnezda
 • kokos kuglice
 • Rolat sa žele bombonama
 • Piramida sa orasima
 • Kokos rolat
 • Kikiriki bajadera
 • Kesten rolat
 • Zrna kafe
 • Kuglice sa suvim šljivama

 • POSETITE MOJ YOUTUBE KANAL,MOŽDA VAM SE DOPADNU BELE ROLNICE

Najpre cemo napraviti osnovnu smesu

 • 1,5 kg posnog plazma keksa
 • 400 gr secera u prahu
 • 6 kašika posnog mleka u prahu
 • 600 ml vode
 • 3 otopljena margarina

Od navedih sastojaka zamesite fino glatko testo pa ga podelite na dva dela.Jedan deo ostaje žut,a u drugi dodajemo 150 ge posne crne čokolade.Sada je potrebno oba dela podeliti na po 5 delova,dakle 5 žutih delova i pet crnih.Dok pravite žutie delove,crne odložite u frižider uvijene u folije.

PRVI DEO ŽUTE SMESE SU RUMBA BAJADERICE

Ovde je vazno da osnovnu smesu podelite na pola jer ce nam trebati drugi deo za kikiriki bajaderu.

Dakle od pola smese oblikujte rolat i drskom od varjace blago ga izdubite po sredini kako bi tu stao nadev.Vratite u frižider da se malo stegne pa istopite 40 gr crne posne i 20 gr bele posne cokolade .

Prvo napunite belom cokoladom pa prosarajte crnom i čačkalicom prodjite preko nadeva.Ostaviteda se hladi.

DRUGI DEO ŽUTE SMESE -LEŠNIK GNEZDA

U osnovnu smesu dodajte 100 gr mlevenih pecenih lesnika pa formirajte jednake kuglice.Svaku uvaljajte u mlevene lesnike pa varjacom izdubite sredinu za kremu.Slatku posnu pavlaku zagrejte do kljucanja pa dodajte 130 gr crne posne cokolade i sjedinite do se neotopi.Ostavite smesu da se prohladi pa izmiksajte i pomocu šprica napunite gnezda.

TREĆI DEO ŽUTE SMESE-KOKOS KUGLICE

U osnovnu smesu stavite 100 gr kokosa i formirajte jednake kuglice te ih uvaljajte u kokos i ostavite da se stegnu.

ĆETVRTI DEO ŽUTE SMESE-ROLAT SA ŽELE BOMBONAMA

U osnovnu smesu dodajte 130 gr seckanih žele bombona i 50 gr seckanih oraha pa oblikujte rolat.Otopite 70 gr posne cokolade pa prelite rolat i odmah pospite orasima te ostavite da se stegne,

PETI DEO ŽUTE SMESE-PRAMIDA SA ORASIMA

U osnovnu smesu dodajte 100 gr mlevenih oraha pa prvo oblikujte rolat koji ce te pomocu prozirne folije formirati u piramidu.Otopite 40 gr bele i 20 gr crne posne cokolade zajedno pa prelite preko piramide i pospite orasima i stavite na hladjenje.

PRVI DEO TAMNE SMESE-KIKIRIKI BAJADERA

U osnovno tamno testo stavite 120 gr mlevenog kikirikija pa formirajte kvadrat debljine kažiprsta.

E sad od onog prvog dela žute smese koji ste ostavili kad smo radili rumba bajaderice formirajte drugi deo i stavite preko bajadere pa umotajte u prozirnu foliju i osta vite da se stegne sat vremena .Preko bajadere izlite 70 gr crne posne cokolade i dekorisite po izboru.

DRUGI DEO TAMNE SMESE-KOKOS ROLAT

Za ovaj rolat prvo izmesajte rukama tamnu smesu pa joj postepeno dodajte svetlu od 80gr margarina,kasikicu ruma i 100 gr kokosa koju ste posebno izmesali.Vazno je da smesu neizjednacite dok sjedinjujete mesenjem kako bi se video kontras na rolatu.Oblikujte rolat i stavite na hladjenje.Ohladjen rolat uvaljajte u kokos.

TREĆI DEO TAMNE SMESE-KESTEN ROLAT

Za ovaj rolat najpre u osnovnu tamnu smesu dodajte kasikicu ruma i 50 gr oraha pa sjedinite i razvite testo u pravougaonik na masnom papiru .Posebno zamesite 125 gr gotovog kesten pirea koji je stajao na sobnoj temperaturi pa oblikujte užu rudu dužine razvijenog tamnog testa.Rudu postavite na ivicu testa pa pažljivo pomocu masnog papira uvite sve u rolat i stavite na hladjenje.Rolat prelite sa 70 gr crne posne cokolade i isarajte po želji.

ČETVRTI DEO TAMNE SMESE-ZRNA KAFE

U smesu dodajte kasiku kafe po vasem izboru pa sjedinite smesu i oblikujte kuglice te i m čačkalicom po sredini napravite otisak i ostavite da se stegnu.150 gr crne posne cokolade otopite na pari pa ih pomocu viljuske i kasike natapajte i glazirajte.Ostavite da se dobro stegnu na hladnom.

PETI DEO TAMNE SMESE -KUGLICE SA SUVIM ŠLJIVAMA

U smesu dodajte 100 gr suvih samlevenih šljiva i 1 kasikicu ruma pa zamesite smesu i oblikujte kuglice.Otopite 100 gr crne posne cokolade i uranjajte kuglice u nju te ih ostavite da se stegnu i išarajte po želji.

Leave a Reply