VOJVODJANSKA ČESNICA SA MEDOM I ORASIMA

Dobro došli na blog Just.sweet.sladjano

Predstavljam vam Vojvodjanske česnice sa medom i orasima dostojne Božićnih praznika i slava.

Postupak izrade sastoji se od strpljivo redjanih gotovih kora sa nadevima koje morate ranije pripremiti kako bi olaksali izradu.Pažljivo procitajte recept i uživajte u ovoj divnoj poslastici.

Potrebno je:

 • 300 g tankih kora za pitu
 • 500 g mlevenih oraha
 • 100g sitno secekanog suvog grožđa
 • 300 g rastopljenog meda
 • 100 g kristal šećera
 • 150 g rastopljenog margarina
 • 25 g margarina za premazivanje tepsije
Interkontinental torta-recept klik na sliku
Moskva torta sa jagodama-recept klik na sliku

Priprema

 1. Najpre pleh dimenzija 20cmx30cm premažite margarinom. Suvo grožđe preliti vrelom vodom i pustiti da nabubri ,pa ga iscedite.Med na laganoj vatri otopiti,i drzati na toplom jer mora ostati tečan.. Margarin na otopiti i održavati ga u tekućem stanju. Pripremiti mlevene orahe, a u drugoj činiji šećer.Kore za pitu izrezati na meru tepsije.U tepsiju staviti 1 koru koju prelijete kašikom rastopljenog margarina. Posuti sa 3 kašike mlevenih oraha, te 1/2 kašike šećera. Posuti sa suvim grožđem. Preliti sa 2 kašike otopljenog meda.
 2. Stavite drugu koru,i malo pritisnite
 3. Koru prelijete kašikom rastopljenog margarina.
 4. Posuti sa 3 do 4 kašike mlevenih oraha, te 1/2 kašike šećera. Posuti sa suvim grožđem. Preliti sa 2 kašike otopljenog meda.
 5. Na to staviti drugu koru i lagano pritisnuti.
 6. Postupak ponavljati dok se ne utroše sve kore osim 3 kore koje su potrebne za prektivanje česnice. Sve kore se isto preliju kašikom rastopljenog margarina. Posuti sa 3 kašike mlevenih oraha, te 1/2 kašike šećera. Posuti sa suvim grožđem. Preliti sa 2 kašike otopljenog meda.
 7. U toku postupka negde na sredini treba na fil staviti metalni novac koji je prethodno prokuvan i obrisan. 3 zadnje kore stavljati prema sledećem: Prvo jednu koru preliti sa malo margarina, posuti sa malo šećera i malo meda.

 1. Staviti još jednu koru i ponoviti postupak.
 2. Pomešati ostatke rastopljenog margarina i meda. Zadnju koru premazati tom mešavinom.
 3. Zagrejati rernu na 190 stepeni i staviti tepsiju sa česnicom da se peče. Nakon 15 minuta smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peći 30 minuta dok kora ne postane rumena.
 4. Pečenu česnicu još u tepsiji pažljivo prektiri alu folijom (paziti da se gornja kora ne zalepi), i pustiti da se ohladi. Izvaditi iz tepsije i staviti na tacnu za posluživanje, a pre toga odvojiti papir za pečenje
 5. Česnice su najlepše kad odstoje.PRIJATNO.

Leave a Reply